Toelichting BTW regelgeving

Regelmatig krijgen wij vragen rondom de toepassing van BTW op onze producten en diensten. Hieronder geven wij per situatie een toelichting.

 


 

Alle leveringen (bloemen en producten) binnen Nederland:

► Belast met Nederlandse BTW


Voor wie?
Voor alle opdrachtgevers, ongeacht land van de opdrachtgever:

 

Waarom?
Het vervoer van de goederen vangt aan in Nederland. De ontvanger (het afleveradres) is in Nederland gevestigd. De goederen worden uitsluitend binnen Nederland vervoerd. Op de factuur wordt Nederlandse btw in rekening gebracht en afgedragen.

 


 

Bloemen levering in België:

► Belast met 6% Belgische BTW


Voor de in Nederland gevestigde opdrachtgever:
Indien u geen mogelijkheid heeft om Belgische BTW op te voeren zal dit als kosten verwerkt moeten worden. U mag dit niet als vooraftrek bij de Nederlandse BTW verrekenen.

Voor de in België gevestigde opdrachtgever:
Indien u BTW plichtig bent kunt u de BTW als vooraftrek verrekenen.

 

Waarom?
Als u een (verzamel) factuur van Topgeschenken ontvangt kan het voorkomen dat er 6% Belgische BTW op de factuur staat. Topgeschenken Nederland B.V. is BTW plichtig in België. Dit komt door de samenwerking met het Belgische Bloemisten Netwerk via ons merk Topbloemen.be

Een bos bloemen geleverd in België wordt in België geproduceerd en geleverd aan een consument of bedrijf. Dit betreft een binnenlandse Belgische levering (consumptie). Het product gaat dus niet de grens over tussen Nederland en België. Het is geen intracommunautaire levering.

  • Topgeschenken verricht via Topbloemen.be een levering van een product in België - dit omdat Topgeschenken (Topbloemen) met een netwerk van Bloemisten werkt die onder de naam van Topgeschenken (Topbloemen.be) de bloemen leveren.
  • Topgeschenken is belastingplichtig in België (BTW nummer BE0841.922.485).
  • Voor de levering van dit product in België dienen wij 6% Belgische BTW in rekening te brengen. Ook bij de Nederlandse ondernemer.
  • BTW wordt afgedragen aan de Belgische Belastingdienst door aangifte te doen met het BTW nummer BE0841.922.485.

Voor de volledigheid verwijzing van de geregistreerde gegevens in België – het BTW nummer

 


 

Bloemen levering buiten Nederland en België:

► Belast met 21% Nederlandse BTW


Voor wie?
Voor alle opdrachtgevers, ongeacht land van de opdrachtgever

 

Waarom?
Topgeschenken verricht een dienst door een “derde partij” in te schakelen in het buitenland om de bos bloemen in het buitenland te leveren. Topgeschenken levert zelf dus geen product en het product gaat ook niet de grens over. Het is geen intracommunautaire levering.

Deze derden partijen zijn door Topgeschenken (Topbloemen) ingeschakeld om namens hen een bos bloemen te bezorgen. Hiervoor gebruiken zij hun eigen naam en reclame-uitingen. Deze transactie is daardoor geen levering van bloemen, maar een (bemiddeling) dienst door Topgeschenken (Topbloemen). Daarbij moet aangesloten worden bij de regels voor de plaats van dienst. Aangezien wij deze dienst in Nederland aanbieden is dit met Nederlandse BTW belast.

Voor het verrichten van deze dienst dient Topgeschenken 21% Nederlandse BTW in rekening te brengen bij de klant.

 


 

Producten (geen bloemen) levering buiten Nederland:


Voor de in Nederland gevestigde opdrachtgever: belast met Nederlandse BTW.

Het vervoer van de goederen vangt aan in Nederland. De ontvanger (het afleveradres) is niet gevestigd in Nederland. Voor de voorwaarden van een intracommunautaire transactie wordt niet voldaan. Op de factuur wordt Nederlandse btw in rekening gebracht en afgedragen.

► Voor de  in het buitenland gevestigde zakelijke opdrachtgever: BTW verlegd*

Het vervoer van de goederen vangt aan in Nederland. De ontvanger (het afleveradres) is buiten Nederland gevestigd. *Voor de voorwaarden voor een intracommunautaire transactie wordt alleen voldaan bij de aanwezigheid van een geldig btw nummer. Op de factuur wordt de BTW verlegd.

Voor de  in het buitenland gevestigde particuliere opdrachtgever: bestellen geblokkeerd. 

Vanwege de regelgeving rondom de wet afstandsverkopen heeft Topgeschenken er voor gekozen om particulieren die woonachtig zijn buiten Nederland niet de mogelijkheid te geven om een product buiten Nederland te laten leveren. Bloemen zijn hier een uitzondering op omdat deze in het land van bestemming worden geproduceerd en geleverd en zodoende dus niet de grens over gaan.