Hoe toon je waardering op Secretaressedag?

Sinds de jaren ‘80 is er één dag in het jaar waarop extra aandacht wordt gegeven aan de secretaresses, secretarieel medewerkers en managementassistenten. Deze dag is in het leven geroepen om de secretaresses in het zonnetje te zetten met als doel om het imago van het secretaressevak te verbeteren.

Belang van waardering

We zijn allemaal sociale wezens met behoefte om erkend en gezien te worden. Dit geldt voor familiaire relaties en vriendschappen, maar ook voor professionele relaties op je werk. We willen van nature goed werk verrichten. Als iemand dan bevestigt dat jij goed werk verricht, draagt dat bij aan je werkgeluk en dat werkt motiverend. Er is zelfs bewezen dat het je gezondheid verbetert en ziekteverzuim doet dalen.

Waardering tonen op de werkvloer

Waardering tonen is makkelijker dan je denkt. Je hoeft dit ook echt niet elke dag te doen, dat wordt op den duur niet meer geloofwaardig. Houd er ook rekening mee dat niet iedereen hetzelfde is. Waardering geven vergt daarom maatwerk. Hieronder sommen we graag een aantal manieren op waarop jij je waardering kunt tonen voor je secretaresse(s):

1.    Zorg voor persoonlijke erkenning

Over een afdeling roepen dat iedereen lekker bezig is, is niet erg effectief. Niemand voelt zich persoonlijk aangesproken. Maak ruimte in je agenda voor een-op-een gesprekken met je secretaresse, of drink spontaan een kop koffie. Wanneer je je waardering uit in een een-op-een gesprek, kan het compliment voor niemand anders zijn dan voor die persoon waar je het gesprek mee voert. Het compliment komt dan sowieso aan. 

2.    Geef concrete complimenten

Dat je een compliment moet menen is hopelijk geen nieuws, maar heb je er al eens over nagedacht hoe concreet je complimenten zijn? ‘Mijn complimenten!’ of ‘Lekker bezig!’ is oppervlakkig. Laat weten wat je werknemer goed doet, waar je complimenten over gaan. 

3.    Toon interesse in je secretaresse

Praat niet alleen over jezelf of over werk, maar kijk of je werknemer ervoor open staat om persoonlijke dingen te bespreken. Over het algemeen spendeer je de meeste tijd van de week op je werk. Het is dus niet gek als er soms dingen zijn die je wilt bespreken op het werk. Door als werkgever een luisterend oor te bieden bij dit soort gesprekken, laat je merken dat je iemand ziet en serieus neemt.

4.    Besteed aandacht aan het proces

Focus je in het geven van complimenten niet alleen op de resultaten. Ook de weg naar deze resultaten is het benoemen en complimenteren waard. 

5.    Toon ook waardering als het even tegenzit

Je bent misschien geneigd om complimenten te geven op positieve momenten, bijvoorbeeld na afhandelen van een moeilijk contact. Hoewel daar niets mis mee is, is het ook belangrijk om waardering te uiten op momenten dat iets niet loopt zoals gepland. Geef je secretaresse bijvoorbeeld een compliment over zijn of haar veerkracht na een tegenslag. 

Waardering door het geven van een cadeau

Naast het benoemen van je waardering, is het krijgen van een leuk geschenk zeker van toegevoegde waarde. Hier krijgt je secretaresse zeker een glimlach op zijn of haar gezicht van. Zijn er andere vaste momenten gedurende het jaar waarbij je je waardering wilt uiten door het geven van een geschenk of attentie? Bij Topgeschenken.nl vind je het hele jaar door de leukste, mooiste en lekkerste geschenken.

1.    Zoetekauw

Chocolade doet het altijd goed. In ons chocolade assortiment vind je ook leuke chocolade geschenken met bemoedigende quotes. Denk bijvoorbeeld aan een chocoladereep met daarop de tekst ‘blij met jou’, ‘een heel speciaal bedankje’ of ‘jij bent goud waard’. Wil je iets meer uitpakken? Zorg dan voor een heerlijke taart om je collega’s mee te verblijden. 

2.    Beautylover

Is jouw secretaresse altijd bezig met haar uiterlijk? Dan wordt zij ongetwijfeld blij van een mooi beautypakket. Met het cadeau doen van een mooi pakket, geef je je secretaresse ook een verwenmoment cadeau. Als er iets is wat een blijk van waardering geeft, is dat het wel. 

3.    Bloemenmeisje

Een mooi boeket cadeau geven is altijd een goed idee. Het kost weinig tijd, is gemakkelijk gekocht of besteld en bloemen staan mooi in elke ruimte. Wie wordt er nou niet blij van een boeket verse bloemen?

4.    Borrelaar

Houdt jouw secretaresse wel van een borrel? Dan is het een goed idee om een geschenk te geven wat daarbij aansluit. Denk bijvoorbeeld aan een mooie fles wijn of een andere lekkere drank. Houdt jouw secretaresse wel van een alcoholvrij drankje? Ga dan bijvoorbeeld voor een alcoholvrij geschenk of borrelpakket