Offerte aanvragen | Inloggen

Content: wijnhuis Feudo Montoni

Story telling; Feudo Montoni

Het Siciliaanse wijnhuis Feudo Montoni is een echt familiebedrijf met een rijke geschiedenis dat fantastische wijnen maakt van authentieke Siciliaanse druiven. Alle wijnen zijn 100% biodynamisch.


Feudo Montoni is gevestigd in een klassieke hofwoning in het hart van Sicilië. De wijnkelders die de familie liet aanleggen, zijn dezelfde kelders die Fabio Sireci nu, bijna zes eeuwen later, gebruikt voor de productie en rijping van zijn wijnen. De wijngaarden hebben door hun hoge ligging op 500 à 700 meter een natuurlijk geïsoleerde positie, waardoor oude stokken met authentieke druiven bewaard zijn gebleven. Alle druiven op Feudo Montoni komen dus van pre-phylloxera geënte onderstammen! Niet zo verwonderlijk dus dat Fabio Sireci’s grootvader Rosario eind negentiende eeuw zijn oog op het domein liet vallen. Toen Fabio’s vader Elio het domein eind jaren zestig van Rosario overnam, maakte hij een selectie van de beste druivenstokken, plantte nieuwe wijngaarden aan en moderniseerde de kelder volledig. Zijn passie voor wijn, respect voor de natuur én zijn arbeidsethos heeft hij vervolgens nadrukkelijk op zijn zoon overgedragen. Fabio, die het domein inmiddels als weer zo’n dertig jaar runt, heeft het werk van zijn vader en grootvader verder volbracht. Sinds de oogst van 2013 zijn alle wijnen biologisch gecertificeerd.


Bij Feudo Montoni is biodynamische wijnbouw niet zomaar een hip verschijnsel. Sterker nog: voor de Sireci’s is biodynamisch werken een way of life, ingegeven door de voorvaderen die traditiegetrouw dicht bij de natuur stonden. Moeder Natuur is bij Feudo Montoni in alle opzichten leidend en de wijnen worden als het ware geboren met zo min mogelijk menselijk ingrijpen. Volgens Fabio komt elk organisme het beste tot uitdrukking door naar de stem van Moeder Natuur te luisteren. Zo helpt zwaartekracht sinds mensenheugenis om de druiven en most omlaag te bewegen voor optimale vergisting en filtering van de wijnen. Winter is in de visie van Fabio de “koelkast van de natuur”, die onder andere zorgt voor stabilisatie en de wijnen ontdoet van hun bezinksel. Ook de bergen zijn onderdeel van de grote “koelkast” doordat zij ’s nachts voor een temperatuurdaling in de wijngaarden zorgen en de druivenstokken als het ware op adem laten komen. Tijd is een ander belangrijk element, om de natuur haar gang te laten gaan en de druiven te laten rijpen en de wijnen te laten rusten en zichzelf te laten verfijnen. Daarnaast zorgen micro-organismen en lucht samen voor de opname van stikstof uit de atmosfeer. Vandaar dat bij Feudo Montoni tussen de druivenstokken allerlei planten groeien zoals bonen, peulen en kamperfoelie. Het stikstofgas dat zij absorberen wordt omgezet in een vaste vorm die vervolgens zorgt voor een vruchtbare bodem van waaruit de voedingsstoffen weer naar de wortels van de druivenstokken worden getransporteerd. Het “laboratorium van de natuur” noemt Fabio deze interactie tussen de elementen. 

Om de authenticiteit van hun wijnen te bewaken, zullen ze bij Feudo Montoni geen druivenplanten uit een catalogus uitkiezen en die vervolgens bij de desbetreffende kweker bestellen. Hoewel het de goedkoopste en meest efficiënte manier is om zijn wijngaarden te vullen, kiest Fabio Sireci toch voor de moeilijkste weg door bestaande, decenniaoude druivenstokken te enten en te veredelen. Een dure en tijdrovende onderneming  - het duurt minstens drie jaar voordat de eerste druiventrosjes verschijnen - die bovendien lang niet altijd slaagt. Toch is dit voor Fabio de enige manier om de wijnen te maken die hij voor ogen heeft: authentiek en uniek met een exclusief eigen identiteit. Druiven worden bij Feudo Montoni niet beschouwd als ruwe diamanten, die in de kelder nog even flink worden geslepen en gepolijst om er een glanzend eindproduct van te maken. Volgens de visie van Fabio zijn de druiven zelf het eindproduct, diamanten die al in de wijngaarden door alle facetten van Moeder Natuur zijn geslepen en gepolijst tot schitterende juwelen voordat ze überhaupt de kelder bereiken.

Door de lange geschiedenis van Feudo Montoni en de rijke filosofie van Fabio Sireci kun je wel afleiden dat we hier met heel bijzondere wijnen te maken hebben. Maar behalve bijzonder, uniek en authentiek zijn de wijnen van Feudo Montoni ook opvallend lekker. En daar is het Fabio Sireci uiteindelijk natuurlijk allemaal om te doen. Ook de Sireci’s houden - zoals alle Sicilianen - van een goed bord eten gemaakt van lokale producten. En daarbij drinken ze ook gewoon graag een lekker glas wijn!

 Bestel Feudo Montoni Nero d'Avola Lagnusa


Bestel Feudo Montoni Grillo della Timpa

Wijn bestellen voor zakenrelaties of collega’s

Wijn is het perfecte cadeau voor elke gelegenheid. Op Topgeschenken.nl kun je allerlei verschillende soorten wijn kopen; er is voor ieder wat wils. Of jouw belangrijke zakenrelatie of collega nu houdt van witte of rode wijn of van rosé: je laat voor iedereen een lekkere wijn bezorgen. Bovendien is het mogelijk om de fles te personaliseren met een eigen etiket of door een van onze voorgestelde etiketten met thema’s te kiezen.

De favoriete wijn van jouw collega of zakenrelatie bestellen

Bij het bestellen van wijn kun je natuurlijk kiezen voor standaard wijn, zoals witte wijn, rode wijn, rosé. Maar wil je je medewerker, gewaardeerde collega of iemand anders eens extra verrassen? Ook dan zit je bij Topgeschenken.nl goed. Bestel bijvoorbeeld een bijzondere champagne en laat deze in een luxe verpakking bezorgen. Natuurlijk kun je naast de wijn of champagne ook andere relatiegeschenken bestellen. Zo kun je bijvoorbeeld duurzame cadeaus of een ballon bezorgen. Bestel alles via jouw zakelijke account en profiteer van diverse voordelen. Zo koop je direct op rekening, bestel je met één account en ontvang je het vervolgens op een verzamelfactuur.

Inspiratie nodig?

Bekijk hier al onze cadeau ideeën!

Kun je niet kiezen? Ga dan voor een set met verschillende flessen!

Het kopen en laten bezorgen van wijn is niet altijd eenvoudig. Er is namelijk zoveel te kiezen bij Topgeschenken.nl! Gelukkig kun je in dat geval ook een set met verschillende flessen wijn bestellen. Laat bijvoorbeeld drie verschillende roséwijnen, rode wijnen of juist witte wijnen bezorgen óf varieer ook hierin. Zo laat je voor iedereen een smaakvolle wijn bezorgen. De wijnen zijn goed te combineren met diverse lekkernijen, zoals een lekker stukje kaas.

Vraag gerust naar de mogelijkheden

Alle wijnen kun je eenvoudig online bestellen. Dit doe je namelijk in slechts drie stappen. Kies de wijn uit en voeg er ook een persoonlijke boodschap aan toe door bijvoorbeeld ‘gefeliciteerd’ op een kaartje te laten zetten. Desgewenst kun je ook het etiket personaliseren met een foto, afbeelding of logo. Nadat je dit gedaan hebt, betaal je op een eenvoudige manier. Binnen 24 uur verzenden we jouw bestelling, waarna de ontvanger wordt verrast met een heerlijke fles wijn in een mooie cadeauverpakking. Je krijgt in ieder geval altijd wijn van topkwaliteit voor een aangename prijs. Heb je nog vragen of wil je de kortings- en personalisatiemogelijkheden bespreken? Neem dan contact met ons op door te bellen met onze salesafdeling via 088 - 110 80 88.